Lumpíkov - Rodinné a vzdělávací centrum
Menu

Hrozby na internetu a zásady bezpečného používání

Délka čtení: 4 min., 3 sec.
Hrozby na internetu a zásady bezpečného používání

Na internetu číhají různé hrozby. Je důležité vědět, na co si dávat pozor a jak se chránit.

Internet je skvělým pomocníkem v našem každodenním životě. Díky němu můžeme být v kontaktu s přáteli a rodinou, poznávat nové lidi, nakupovat, učit se nové věci nebo si jen užívat zábavy. Ale stejně jako ve skutečném světě, i na internetu číhají různé hrozby. Je důležité vědět, na co si dávat pozor a jak se chránit.

Mezi hlavní hrozby na internetu určitě patří podvodné  e - maily – phishing. Velice známá forma útoku. Většinou každý zažil podvodný email, zprávu na sociálních sítích. Cílem je získat vaše citlivé údaje (údaje z platební karty, přístup do internetové banky, …) nebo vás donutit stáhnout škodlivý software. Útočníci většinou chtějí to, co by žádná spolehlivá společnost nechtěla. Banka po vás nikdy nebude chtít stáhnout nějakou aplikaci z mailu, nahlásit přístupové údaje, cvc kód z karty, atd….

Také se můžete setkat nebo slyšet od známých, že jim volal někdo z banky, že došlo k napadení vašeho běžného účtu. Tyto Podvody jsou často založeny na principu telefonních hovorů, kdy se volající představí jako pracovník banky, který zjistil napadení účtu volaného. Fiktivní bankovní úředník vystraší různými tvrzeními osobu, které volá, a přiměje jí peníze z účtu převést na bankovní účet, který označí jako bezpečný. Volat vám může také policista, guvernér ČNB, atd…podvodníci jsou na vás připraveni, znají vaše údaje, adresu, banku i číslo účtu. Útočník si získá vaši důvěru a poté po vás chce citlivé údaje.

Zde je nejdůležitější zachovat klid a obezřetnost. Je důležité si uvědomit, že bankéř, policista ani žádná úřední osoba po vás nebude chtít citlivé údaje po telefonu. Telefon zavěste, nesdělujte žádná citlivá data, nepřevádějte peníze. Zpět na telefonní číslo nikdy nevolejte.

Další hrozbou je škodlivý software, známý také jako malware. Tento škodlivý software může poškodit váš počítač, ukrást vaše data nebo vás špehovat. Abyste se před ním ochránili, používejte antivirový program a pravidelně jej aktualizujte. Nestahujte a neinstalujte programy a aplikace z nedůvěryhodných zdrojů.

Nezabezpečené Wi-Fi sítě mohou být také nebezpečné. Veřejné Wi-Fi sítě nejsou vždy bezpečné a útočníci mohou sledovat vaši online aktivitu nebo získat přístup k vašemu zařízení. Používejte VPN (virtuální privátní síť) při připojování k veřejným Wi-Fi sítím a vyhýbejte se provádění citlivých operací, jako jsou bankovní transakce.

V současné době se také můžete setkat s podvody při prodeji zboží. Podvodníci získávají z vašeho inzerátu e – mail, kontakt, telefonní číslo a kontaktují vás pomocí aplikace WhatsApp nebo Messenger s předstíraným zájmem o zboží. Podvodníci vás během konverzace vybízejí k úhradě poplatku za přepravu zboží, kterou kupující, tedy podvodník, zajistí přes domluveného dopravce. Odkaz na platební bránu je falešný. Pokud do něj zadáte platební údaje, podvodník se dostane do vašeho účtu.

A jaké bezpečnostní zásady bystě měli dodržovat na internetu?

  • Starejte se o bezpečí svého počítače, pravidelná aktualizace softwaru

  • Zabezpečte si mobilní telefon (pin, otisk prstů, scan obličeje, atd….)

  • Ověřujte původ aplikace, stahujte jen z ověřených zdrojů

  • Chraňte své přihlašovací údaje

  • Silná hesla a dvoufaktorová autentizace 

  • Pozor na neznámé přílohy / veřejné webové stránky

  • Nakupujte jen u ověřených online prodejců

  • Pravidelné vzdělávání

  • Ochrana soukromí na sociálních sítí: nastavte si soukromí na svém profilu, buďte obezřetní s tím, co sdílíte

 

Internet může být bezpečným místem, pokud víte, jak se chránit. Dodržováním základních pravidel a obezřetných chováním, můžete minimalizovat rizika a užívat si všech výhod, které internet nabízí.